15 Mart 2020 Pazar

Öğretim yöntemleri.

Yöntem nedir? 
Öğretim yaşantılarının desenlemesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. Öğretim ne değildir? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE BİLGİ AKTARMA DEĞİLDİR. Nedir? Öğrencinin öğrenmesine rehberlik etme faaliyetidir. ÖĞRETİM nasıl öğreniyor ve öğrendiklerimizi ve öğrendiklerimizi nasıl akılda tutuluyor. Duyu Organlarımız Öğrendiklerimiz Görme %83 Duyma %11 Koklama %3.5 Dokunma %1.5 Tatma %1
Öğrenme Yöntemleri Hatırlama Kullanma Okuduklarımız %10 İşittiklerimiz %20 Gördüklerimiz %30 Görüp / İşittiklerimiz %50 Söylediklerimiz %70 Söyleyip / Yaptıklarımız %9
Yöntem Seçimini Etkileyen Değişkenler. Öğretmenin yöntem bilgisi ve yöntem kullanmaya yatkınlığı. Okul içindeki olanaklar. Konunun özelliği. Öğrencinin kazanması beklenen davranış. Sınıftaki öğrenci sayısı. Zaman ve maliyet Öğretim Yöntemleri. Anlatım. Soru-cevap. Gösteri. Rol oynama. Tartışma. Problem çözme.
 Örnek
olay incelemesi Anlatım Yönteminin Yararları. Aynı anda çok sayıda kişi bilgilendirilir.  Öğrencilere dinleme alışkanlığı kazandırır.  Kısa zamanda çok sayıda bilgi verilebilir. Uygulaması kolay ve ekonomiktir.  Öğrencilere, konuya ilişkin genel bir bakış açısı kazandırır. Kısa zaman diliminde uygulandığında, öğrencileri derse güdüler ve dikkatleri toplamaya yardımcı olur. Anlatım Yönteminin Sınırlılıkları. Öğretmen-öğrenci etkileşimi zayıftır.  Edilgen durumda kalan öğrencinin derse ilgisi azalır. • Öğretimin değerlendirilmesinde, öğrenciden dönüt alma olanağı yoktur.  Dersi sıkıcı hale getirerek davranış sorunlarını arttırır.  Öğrencilerin ilgi, beklenti ve gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını belirlemek güçtür.
Soru-Cevap Yönteminin Yararları  Öğrencilerin: 1. Analitik ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. 2. Öğrenme güçlüklerini belirlemeyi kolaylaştırır. 3. Öğrencilerin derse katılımını ve güdülenmelerini arttırır. 4. İletişim kurma ve sosyalleşme becerilerini geliştirir.
Soru-Cevap Yönteminin Sınırlılıkları  Sorular öğrencilerin anlayacağı şekilde yöneltilmese, öğrencilerin öz güven ve güdülenme düzeyi düşer. Her durumda doğru ve geçerli sorular sormak güçtür. Doğru cevaplar pekiştirilemez ve öğretim başka tekniklerle desteklenmezse, öğrenme yeterince etkili ve kalıcı olamaz.
 Gösteri Yönteminin Yararları  İş ve eylem basamaklarını standardize ederek, öğrenmeyi kolaylaştırır. Özellikle beceri öğretiminde yararlıdır. Görerek ve işiterek öğrenme olanağı sağlar. Soru-cevap ve tartışma gibi yöntemlerle kullanıldığında öğrenciden dönüt almayı kolaylaştırır. Kalabalık sınıf ortamlarında başarı ile uygulanabilir ve öğrencilerin derse ilgisini arttırır.
 Gösteri Yönteminin Sınırlılıkları  Uzun bir hazırlık dönemi ve zaman gerektirir.  Soru-cevap, tartışma ve rol oynama gibi yöntemlerle desteklenmezse, yeterli ve kalıcı bir öğrenme gerçekleşmez. Öğrencinin edilgen durumda olması, sınıftan dönüt almayı güçleştirir.
 Rol Oynama Yönteminin Yararları  Öğrencilerin yaratıcılığını geliştirir.  Özellikle çekingen ve içedönük öğrencilerin sosyal gelişmeleri için yararlıdır.  Öğrenciler, insan ilişkilerinde duyarlık ve empati geliştirebilir. Öğrencilerin, anlama, konuşma, dinleme ve paylaşma gibi zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirir. Öğrenciler, öğrenme sürecine etkin bir biçimde katıldıkları için öğrenme kalıcı olur.
Rol Oynama Yönteminin Sınırlılıkları Kalabalık sınıflarda uygulanması güçtür.  Uzun bir hazırlık dönemi ve zaman gerektirir.  Amaçlar açık ve anlaşılır olarak tanımlanmazsa, beklenen yarar sağlanamaz.  Rol dağıtımı, başarılı bir biçimde gerçekleşmez ve dersle ilgisi kurulamazsa, yöntem işe yaramaz hale gelir.
Tartışma Yönteminin Yararları Öğretmen-öğrenci ve öğrenci arası etkileşimi arttırır. Demokratik süreç ve ilkelerin deneyim yoluyla öğrenilmesini kolaylaştırır. İyi bir tartışma öğrencilere, karşıt düşünceleri öğrenme olanağı verir ve farklı görüşleri hoşgörü ile karşılaşma anlayışı geliştirmelerine yardımcı olur.  Öğrencilere belli bir sorunun birden çok çözüm yolu bulunabileceğini gösterir. Tartışma Yönteminin Sınırlılıkları Tartışma uzadıkça sınıfta sessizliğin sağlanması ve dikkatin toplanması güçleşir. Tartışma ile ulaşılacak amaçlar ve izlenecek yöntem sınıfa yeterince anlatılmazsa, öğrencilerin derse etkin biçimde katılmaları güçleşir.  Tartışma iyi yönetilmezse, farklı görüşler savunan öğrenciler arasında rekabet ve yarışma gibi olumsuz duygular gelişebilir.
 Problem Çözme Yönteminin Basamakları Güçlüğün sezilmesi  Güçlüğüm problem olarak tanımlanması  Problemin çözümüne katkı sağlayabilecek olası neden-sonuç ilişkilerinin yapılandırılması  Problemin çözümüne yönelik hipotezin geliştirilmesi  Geliştirilen hipotezin uygulanması ve verilerin toplanması.
 Değerlendirme Problem Çözme Yönteminin Yararları  Öğrenciler duygu ve düşüncelerini seslendirerek problem çözme sürecinde, sorumluluk üstlendikleri için, öz güven duygusu geliştirirler.  Öğrencilerin sistemli ve bilimsel düşünme yeteneklerini geliştirir. Öğrenciler, soruna farklı açılardan bakmayı öğrenirler. Olgular arasında nedensellik ilişkisi geliştirme yetisi kazanırlar. Problem Çözme Yönteminin Sınırlılıkları  Bazı durumlarda, problemin tanımlanması ve sınırlandırılması güçtür. Öğrenme sonuçlarının test edilmesi zaman alır. Bireysel algı ve referans kaynaklanma farklılığı, görüş ayrılıklarını arttırır. Uzun bir hazırlık dönemi gerektirir. Gerekli olan rehberlik ve yönlendirme yapılmazsa konunun dışına çıkılabilir ve öğrencilerin derse ilgisi azalabilir.
 Örnek Olay Yönteminin Yararları Öğrencilerin, olayların neden ve sonuçlarını anlama ve kavrama yeteneklerini geliştirir. Grup içi etkileşimi arttırır. Toplumsal yaşamda karşılaşılabilecek benzer durumlar için öngörü geliştirmeyi kolaylaştırır. Öğrencilerin analitik ve el
eştirel düşünme yeteneklerini geliştirir. Örnek Olay Yönteminin Sınırlılıkları Bazı durumlarda, öğrencilerin düzeylerine uygun örnek olay oluşturma güçtür. Örnek olayın hazırlanması ve uygulanması uzun zaman alır.  Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.  Problem çözme, tartışma ve eleştirel düşünme alışkanlıkları yeterince gelişmemiş sınıflarda uygulanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder